Bulunduğumuz çağ ve yeni gelişen sosyal medya imkânları sayesinde artık klasik öğrenme formları son derece demode bir hal almaya başladı. Özellikle azalan odaklanma süresi ve algımızı çok yönlü olarak etkileyen uyarıcılar sayesinde odaklanma sorunları yaşıyoruz. Bu durumda klasik ve soyut ders anlatımları, İngilizce bir deyim olan ‘drill and kill’ ‘alıştırmalarla öldür’ yöntemi ile bitmek bilmeyen alıştırmalar herkesin ana şikâyetleri arasında.  

Yabancı dil yaşayarak öğrenilir. Bunun için online fırsatlar aslında altın değerindedir. 1990’lı yıllarda yurt dışından bir ‘pen friend’ yani mektup arkadaşı ile yabancı bir dilde yazışabilmek için aylarca beklemek zorundaydık. Şimdi ise yabancı kültürlerden arkadaşlıklar kurmak bize bir telefon kadar yakın. Telefon, tablet ya da bilgisayardan ‘native” yani anadil konuşucusu bir öğretmenden ders dinleyebilir, sosyal medyadaki konu anlatımlarını takip ederek, yine online alıştırmalar ile bilgilerimizi pekiştirebiliriz. Daha çok duyarak ve görerek dil gelişimimize katkı sağlayabiliriz. 

Her zaman söyleriz izlediğimiz dizileri orijinal dilinde izlemek ve alt yazılarını da asla Türkçe kullanmamak faydalı bir dinleme alıştırmasıdır. Evet, ne izlediğimizi bilmek istiyoruz, en heyecanlı yerinde diziyi durdurup sözlüğe bakmak istemiyoruz ama bu alıştırmayı yapmak size çok şey katacağından en azından izlediğiniz bir bölümü tekrar anadilinde izlemek de faydalı olacaktır. 

Yabancı dilde şarkı dinleyenlere de şarkı sözlerine mutlaka bakmalarını tavsiye ederiz. Zira sürekli tekrar edilen sözleri unutmanız mümkün olmayacaktır. 

Dil öğrenmek ilgi duymakla çok alakalıdır, Kore dizileri izleyerek Korece’ye merak salan gençlerimiz, İspanyolca diziler ile bir sürü kelime öğrenen gençlerimizin sayısı da yadsınamayacak kadar çoktur. 

Gençler arasında yaygın bazı oyunlarda yurt dışındaki oyuncularla iletişim kurmak zorunda kalınması suretiyle dil hafızalarına pek çok yeni kelime kattıklarına da çoğunlukla şahit oluyoruz. 

Tüm bunlar elbette ki istenildikten ve ihtiyaç duyulduktan sonra tüm portallardan dil öğreniminin bir ispatı olarak karşımızda durmakta. 

Günümüzde yavaş yavaş yaygınlaşan online dil kurslarının ana hedefi de, iş ve hayat yoğunluğundan sürekli olarak kursa devam etmekte zorluk yaşayanlara kolaylık sağlamak, yabancı öğretmenlerle anadilinde iletişim halinde olmak, kurs disiplini ve online erişim kolaylığını birleştirmek. 

Online kurslar, sosyal medya hesapları ya da yayın kanallarından dil öğrenmek mümkün ama kişisel disiplin bu konuda kritik bir önem arz ediyor. Derslere erişimin kolaylığı, ilginizin dağılma olasılığının kolaylığı ile çelişmekte. 

Dolayısıyla kısa süreli hedefler mesela günlük 30 dakikalık bir çalışma hedefi ya da online kursu hiçbir surette aksatmama en güzel motivasyonlarımız olabilir. 

İngilizce konuşmayı unutan İngilizce öğretmenlerine, fenalık geçirten gramer kitaplarına, yazılıp parasını peşin verip katılmadığınız kurslara, ya da parasızlıktan gidemediğiniz yurt dışı eğitim olanaklarına karşın online olarak kendi öz disiplininizle istifade edeceğiniz kaynaklar aslında size sürekli göz kırpıyor… Sadece bu konuda iyi bir koçluğa ihtiyacınız olabilir…

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*